Wat is het verschil tussen essentiële oliën en andere oliën?

Essentiële oliën hebben andere eigenschappen dan plantaardige oliën. Plantaardige oliën zoals amandelolie, olijfolie of kokosolie worden verkregen uit het vettere deel van een plant, zoals de noten, zaden en pitten. Hoewel essentiële oliën, ‘olie’ worden genoemd, bevatten deze geen vet.

Essentiële oliën komen in verschillende delen van de plant voor: bladeren, bloemen, bloesem, vruchten, zaden, twijgen, bast, hout, wortels, kruiden, schillen, gedroogde bloemknoppen, naalden, bessen, peulen, schors en harsen.

Kijk ook of een olie 100% puur is.

100% puur is zo belangrijk want weet je dat je de naam 100% essentiële olie mag voeren als er 5% pure olie in zit. Of de rest synthetisch of een basis olie is dat maakt niet uit. De fabrikant mag op het label zetten: 100% pure olie. Leer dus etiketten lezen net zoals met producten die je eet in de super markt. Fabrikanten mogen bijvoorbeeld merk Light voeren als er 33% minder in zit van het originele product maar van een ander product mag er dan weer meer inzitten. Bijvoorbeeld als er light wordt gevoerd zitter er wel bijvoorbeeld meer koolhydraten in als het originele product. Je ziet het bijvoorbeeld ook met sinaasappelsap: staat 100% pure sap op maar ga maar eens op het etiket kijken… daar zit veel meer in dan pure sinaasappelsap.