Hormoon oliën voor vrouwen

Endoflex

In de huidige maatschappij en de tijd waarin we nu leven wordt er vaak veel van ons verlangd.  Vooral vrouwen houden alle ballen in de lucht in het gezin, op het werk en het huishouden.

Endoflex kan dan een ondersteuning bieden bij onder andere een goede werking van de bijnieren. Maar ook voor een prettige balans in het dagelijks leven zowel voor mannen als vrouwen.

Deze blend  zorgt voor het behoud van de algehele vitaliteit door de combinatie van essentiële oliën die diverse systemen in het lichaam ondersteunen (klieren, bloedsomloop, luchtwegen, zenuwstelsel, voortplantingsorganen). Het muntachtig aroma is opbeurend en activerend. Naast het verbeteren van je algehele welzijn door ondersteuning te bieden aan een goede hormoonhuishouding kan het helpen om je gewicht onder controle te houden (gewichtsbeheersing) 

en ontspanning bieden en het gevoel van eigenwaarde bevorderen. Klieren maken hormonen aan dus alle klieren worden ondersteund door het gebruik van de endoflex olie.

Endoflex is een blend, dat wil zeggen dat er verschillende oliën in verwerkt zijn. 

In Endoflex zijn dat: Spearmint (Mentha Spicata), Sage (Salvia officinalis), Nutmeg (Myristica Fragrans), Myrtle (Myrtus communis), German Chamomile (Matricaria Recutita) en Geranium (Pelargonium Graveolens).

Endoflex is emotioneel kalmerend en brengt balans. Het vergroot emoties van ontspanning, balans en eigenwaarde. Het helpt ons met het loslaten van emoties van ziekte, moeheid, controle en vast zitten. De olie zal je helpen om balans te vinden tussen pret maken en serieus zijn. Je kunt het verleden loslaten en open staan voor nieuwe manieren en inzichten zodat je verder kan.

EndoFlex mag niet gebruikt worden bij kinderen en voorzichtigheid is geboden bij mensen bekend met epilepsie omdat in de blend Fennel zit dat een negatief effect heeft op epilepsie.

Wat is bijnieruitputting? 

Bijnieruitputting ontstaat doordat er een lange tijd teveel cortisol moet worden afgegeven als gevolg van: vermoeidheid, stress, boosheid, angst, etc. Bijnieruitputting ontstaat doordat stress continu aanwezig is. Stress is bedoeld om snel te kunnen reageren in heftige situaties. Het zit gewoon al langdurig in je systeem en natuurlijke houding. Een van de belangrijkste symptomen is vermoeidheid, met name in combinatie met een verzwakt immuunsysteem. Het leidt ook tot een permanente staat van alertheid en het voorkomt daardoor een goede nachtrust.

Wanneer we in aanraking komen met stress, zijn we afhankelijk van onze bijnieren die hormonen als cortisol, adrenaline en norepinefrine vrijlaten. Deze hormonen reguleren onze stressreactie en verhogen onze kracht, concentratie en bewustzijn wanneer we het nodig hebben. Maar als de bijnieren vermoeid zijn, hebben ze moeite om de benodigde hoeveelheden aan hormonen vrij te geven.

Personen die te maken hebben met een bijnieruitputting geven vaak aan een tekort te hebben aan enthousiasme, apathische gevoelens of desinteresse, irritatie en angst klachten.

Hieronder zijn de mogelijke symptomen van bijnieruitputting voor je op een rijtje gezet.

Leestip: Bijnier uitputting, de huidige tijd als tijger

Klachten zijn vaak van emotionele en lichamelijke aard!

Emotionele klachten die hierbij horen zijn gevoelens van depressiviteit, snel geïrriteerd en boos worden. Je angstig of in de put voelen. Koffie nodig hebben om op te starten. Je focus is verstoort en je geheugen laat je in de steek. 

Effect van gezonde voeding

Gezonde voeding en zeker minder suiker eten is de eerste grote stap die meewerkt aan het regulieren van de werking van je bijnieren. Een overdaad aan suiker moet namelijk gecontroleerd worden met cortisol, dus wanneer je veel suiker eet belast je indirect je bijnieren. Genoeg eiwitten binnen krijgen is een goede manier om je energie hoog te houden zonder pieken in je bloedsuiker te krijgen. Dranken die cafeïne bevatten kunnen je weliswaar voor een korte periode energie geven, maar ze zetten een significante druk op je bijnieren en endocriene systeem. Cafeïne stimuleert je bijnieren namelijk om adrenaline en cortisol te produceren net als in een “fight or flight” situatie.

Goed gehydrateerd blijven is belangrijk ongeacht wie je bent, maar voor mensen met bijnieruitputting is het dubbel zo belangrijk!! 

Waar kan ik Endoflex voor inzetten?

 • Geeft ondersteuning om het gewicht onder controle te houden.
 • Geeft verlichting bij opvliegers, krampen en PMS.
 • Brengt hormonale balans.
 • Emotioneel kalmerend.
 • Ontspant en geeft eigenwaarde.
 • Helpt met het loslaten van moeheid, ziekte, controle en blokkades (uit het verleden).
 • Staat open voor nieuwe kansen en inzichten om verder te gaan.
 • Prostaat problemen.

Tips om Endoflex te gebruiken:

 • Op de huid: gebruik 2 tot 4 druppels verdund (50:50) op het gewenste gebied  - 2 keer per dag op de bijnier of schildklier of op de reflexpunten rond de enkel. Dit kan met behulp van een roller.
 • Inhaleren: maak je eigen neus inhalator.
 • Schildklierklachten: gebruik Endoflex samen met Myrtle of Myrhhe als natuurlijke ondersteuning voor schildklier problemen.
 • Optioneel Diffusen: diffuse 1x per dag ter ondersteuning voor hormonale balans en endocriene stelsel (werkt met zenuwstelsel samen om organen om de activiteit van fysieke systemen en organen in orde te brengen).

Maak een roller!

Ik verdun de Endoflex met een draagolie in een roller en smeer deze elke ochtend en elke avond rechtstreeks op de bijnieren. De bijnieren zitten achterop je rug, aan weerszijden van je ruggegraat nét onder de horizontale band van je BH. Tevens kun je rollen rechtstreeks op je schildklier (bij je strottenhoofd) en op je enkels.

Klieren maken hormonen aan dus alle klieren worden ondersteund door endoflex.

Bijnieren produceren hormonen met name de stress hormonen. Op het moment dat jij landurig of vaak spanningen en stress hebt gaan de bijnieren hormonen produceren om dat tegen te gaan en te reduceren. De bijnieren moeten dan hard werken. Hierdoor kan er een disbalans ontstaan die we een bijnieruitputting noemen. Een bijnieruitputting wordt vaak niet door de reguliere geneeskunde erkend. Terwijl bijnieruitputting echt een ziekte is van deze tijd gezien de druk van de hedendaagse maatschappij. 

Leestip: 100 manieren om om te gaan met stress

Ervaar jij veel stress? Gebruik dan eens de essentiële olie: stress away. Young Living heeft hier ook nog een special rol on voor. Zelf vind ik deze iets te zoetig maar heel veel mensen zijn er weg van!

Progessence Pytho Plus  (PPP)

Het is een serum dat naast een natuurlijk progesteron supplement ook essentiële olie, kokosolie en Wild Yam extract bevat.  Het Wild Yam is een biologisch protesteron!

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, dat samen met oestrogeen verantwoordelijk is voor het reguleren van je menstruatiecyclus. Het wordt gemaakt in je bijnieren en je eierstokken.

In de bijnieren speelt het een rol bij de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Het zorgt ervoor dat jouw lichaam minder vocht vasthoudt. Progesteron bevordert de nachtrust en beschermt je tegen nervositeit, angst en prikkelbaarheid. Het is zeg maar een natuurlijke antidepressiva! 

Deze blend bevat ook de oliën frankincense, bergamot en pepermunt.

Een van de belangrijkste oorzaken van een tekort van progesteron is oa een ongezonde levensstijl. Denk hierbij aan stress, alcoholgebruik, overgewicht, toxines, (ongezonde) voeding en het gebruik van chemische stoffen die de hormoonhuishouding verstoren.

Vaak is bij een disbalans het hormoon oestrogeen verhoogd waardoor progesteron naar de achtergrond verschuift en in verhouding te laag is. 

Bij hormonale balans zijn oestrogeen en progesteron dus wel in balans.

Wat kan je zelf doen om je progesteron te verhogen?

Zorg voor voldoende vitamine E inname. Progesteron is namelijk makkelijk te oxideren en dus gevoelig voor vrije radicalen. Vitamine E is een vette antioxidant en het zit o.a. in walnoten en olijfolie.

Waarvoor kun je de PPP olie gebruiken?

 • Overgangsklachten
 • Menstruatieklachten
 • Hormonale balans
 • Stemmingswisselingen
 • Onzuivere huid of acne
 • Een regelmatige cyclus

Invloed lichaam stelsel:  Hormoonstelsel 

Emotionele invloed: het verminderen van stress, stemmingswisselingen, neerslachtige gevoelens.

Invloed Chakra: opent de wortel en heiligbeen chakra.

Gebruik:

 • Maak van je olie een roller en vervang de bovenkant van je flesje door een rollerballetje. 

Zo kun je de PPP smeren waar en wanneer het nodig is, super handig! Deze olie wordt niet verdund maar puur gesmeerd bij voorkeur in de ochtend en de avond. Zet een boogje aan de binnenkant van je enkels want hier zitten de reflexpunten van de vrouwelijke voortplantingsorganen. Tevens wordt aangeraden om een streep aan de binnenkant op je onderarm te zetten van je pols naar je elleboog. 

 • Breng 2 tot 4 druppels aan op de huid waar jij dat wilt en masseer het in. Het maakt hierbij niet uit op welke manier je masseert.
 • Gebruik de Progessence Phyto Plus na een warme douche of bad.
 • De hoeveelheid druppels en de aantal toepassingen verschillen per persoon, gebruik de olie daar wanneer jij dat zelf prettig vindt. Voorkeur boogje onder enkels en streep binnenkant onderarm.
 • Heb je erg veel last van bloedingen? Om heftige bloedingen te temperen kan de olie Geranium helpen. Deze smeer je bij krampen / hevige bloedingen op de onderbuik onder de navel.

Bij opvliegers en/of nachtzweten:

 • PPP & peppermint druppeltje aan de achterkant van de nek. Het gaf directe verkoeling en daardoor minder last van nachtzweten, waardoor het ook weer fijner is gaan slapen.
 • Clary sage, geranium, lemon en peppermint. Deze 4 oliën met gelijke verhouding en een draagolie in een roller doen en dan bij zo’n warmte aanval smeren in de nek en op het voorhoofd.
 • De Clary sage kan een fijne aanvulling zijn tijdens menopauze, dus wie weet is dat voor jou een goede aanvulling op de PPP.

Clary Sage

De olie is een mentale stimulans, het heft spanning op, is opwekkend en vitaliserend. Goed tegen angst, zware gevoelens, nervositeit en het stimuleert creativiteit en dromen tijdens de slaap. Het is een krachtig spier ontspannend middel, dat vooral goed werkt als er spierspanning is ontstaan door mentale of emotionele stress. 

Clary Sage kan bijdragen aan het behoud van je stralende huid en een goed humeur. Het bevat een hoge dosis foto-oestrogeen en heeft dezelfde werking als vrouwelijke hormonen. De olie bevat ook de stof sclareol wat een stimulerend effect kan hebben op hormoonklieren. Sclareol is een terpeen dat zeer vergelijkbaar is met de structuur van de hormonen, geproduceerd in het menselijk lichaam. Daarom stimuleert de olie ons lichaam meer hormonen te produceren en heeft het een balancerend effect voor zowel mannen als vrouwen. De olie activeert het zenuwstelsel en de natuurlijke afweer.

Sclareol kan daarnaast ook nog eens zorgen bij mooi en gezond haar. Het versterkt het haarzakje dat het haar in de huid vasthoudt. Hormonen zijn ook belangrijk als het gaat om haaruitval en haargroei. De olie bevordert de oestrogeen balans en voorkomt haaruitval. Voor dames met overgangs-verschijnselen kan Clary Sage ondersteunen bij wisselende stemmingen tijdens de overgang.

Een onderzoek heeft aangetoond dat Clary sage de cortisol spiegel met 35% vermindert en de niveaus van het schildklierhormoon verhoogt. Het heeft de eigenschap om het hormoon oestrogeen in balans te brengen. Clary sage draagt bij aan stemmingswisselingen en moodswings.

Waarvoor kan Clary sage ingezet worden?

 • Hormonale disbalans
 • Angstige gevoelens
 • Aambeien
 • Buik krampen (onderbuik), 
 • Cel regulering
 • Depressie, stemmingswisselingen, gevoelens van onrust
 • Haaruitval
 • Menstruatie problemen, (verstoorde) menstruatie cyclus 
 • Warmte aanvallen
 • Pre menopauze
 • Slapeloosheid 

Invloed lichaam stelsel:  Hormoonstelsel 

Emotionele invloed: Voor degenen die niet stil kunnen zitten om de geest rustig te krijgen en duidelijkheid te creëren, dan is deze olie voor jou. Gebruik de olie om de geest terug te brengen in het rust moment, om rust te geven, zodat u kunt genieten van de stilte in plaats van de chaos. De olie brengt ons ook in nauwer contact met de wereld van de dromen, waaruit wij zoveel spirituele lessen kunnen halen. Beschouw de olie die ons innerlijke gezichtsvermogen versterkt en die ons helpt duidelijker te “zien”. Het werkt verhelderend en er is ook geen angst om de ander de waarheid te zeggen en het zet ons aan, om eindelijk dat te doen, waar men steeds enorm tegen op zag.

Invloed Chakra: opent de wortel en heiligbeen chakra

Gebruik: 

 • In een rollertje doen en verdund (50:50) smeren op het gewenste gebied of op de chakra / reflexpunten. Je kunt deze olie ook goed inhaleren. 
 • Voor hormoonbalans dagelijks onder de navel smeren!! Niet eromheen maar een streep eronder doen. Clary Sage kan ook op de buitenkant van de enkels op het zachte gedeelte onder de knokkels worden gesmeerd. Dit is een reflexpunt.

Dragon Time

Dragon Time is een mix van maar liefst 6 verschillende essentiële oliën! 

Ingredienten: 

Clary sage (Salvia sclarea), fennel (Foeniculum vulgare), lavender (Lavandula angustifolia), marjoram (Origanum majorana), yarrow (Achillea millefolium), and jasmine (Jasminum officinale).

Het bevat een hoge dosis aan foto-oestrogeen, net als Clary Sage. Dit kan verzachting bieden bij ongemakken rondom de menstruatie, maar geeft ook rust en kalmerend effect. Het is een blend voor zowel jong als oud, je kunt deze dagelijks te gebruiken en is naast olie ook verkrijgbaar als massageolie en bad- en douchegel van Young Living.

Dragon Time is speciaal ontworpen voor vrouwen ter ondersteuning tijdens de maandelijkse cyclus. 

Door de balancerende eigenschappen kan de olie verlichting geven bij menstruele krampen, hoofdpijn, PMS en stemmingswisselingen tijdens de hormonale onbalans.

Dragon Time wordt aanbevolen voor jong en volwassen vrouwen. Dragon Time wordt vaak door jongere meiden (tieners en tot 30 jaar) dagelijks gebruikt in plaats van de PPP. Oudere dames gebruiken deze olie dan vooral tijdens de cyclus om krampen en andere ongemakken zoals emoties (balans), hoofdpijn (door hormonen), menopauze, menstruatie (pijn, krampen, onregelmatig, enz.), opvliegers, PMS, prostaat (problemen), depressie en stemmingswisselingen tegen te gaan.

Invloed lichaam stelsel:  Hormoonstelsel en emotionele balans

Emotionele invloed: Dragon Time helpt bij de emoties van vergeving, dankbaarheid en eigenwaarde.  Het helpt ons met het loslaten van woede en eigenwaarde problemen. Deze olie zal je helpen om jezelf lief te hebben en jezelf te vergeven, en laat het verleden los zodat je verder kan gaan.

Invloed Chakra: Opent de wortel en heiligbeen chakra

Gebruik: 

 • Deze olie verdunnen met een draagolie (50:50) dus 1 deel essentiële olie en 1 deel V6-olie van young living of een andere plantaardige basisolie. Tip: maak er een roller van.
 • Breng enkele druppels (2-4) op het gewenste gebied. Je kunt het toepassen op de chakra’s / reflex punten dus onder andere op de polsen, enkels, onderbuik.
 • De olie kan ook worden geïnhaleerd of met diffuser gebruikt worden.